LATEST UPDATES

Test: Intel NUC10i7FNK (Video)Test: Intel NUC10i7FNK (Video)

Ionako mali, Intel NUC je došao u još manjem pakovanju sa debljnom kućišta od svega 3.8 cm. U novoj NUC 10 verziji, stiže sa jednim od najjačih extremely štedljivih šestojezgarnih procesora, isključivo USB 3.1 Gen 2 portovima i Thunderbolt 3 podrškom. Zahteva prevashodno ugradnju M.2 SSD uređaja, a što naslućejete, doprinosi izuzetno dobrim prefromansama u radu…

Kako vreme brzo prolazi jer prošlo je skoro pune dve godine od kada smo se zadnji put bavili temom Intel NUC mini računara. 

Intel je već dugo prisutan na tržištu sa NUC modelima koji su se izgledom malo promenili. Čak i funkcionalno, to je i danas jedan od najboljih ako ne i najbolji koncept mini PC-a. 

Postoje i drugi slični mali računari. Neki su “sirovo” kockakstog oblika načičkani nalepnicama kako bi “strašnije” izgledali, ali ni jedan od njih nema taj suptilni HiTech karakter kao Intel NUC.

Karakteristike

On je zapravo laptop hardver u telu minijaturnog desktop kućišta dimenzija 117x112x38mm. Današnji model je tanka verzija NUC-a, bez opcije internog kaveza za ugradnju 2.5” SATA uređaja, već isključivo sa M.2  opcijom. E, to nam i treba. 

nuc1s.jpg

Ustvari on gađa one korisnike koji ne žele ogromno od kućišta na stolu, već bi radije laptop i to za rad mahom od kuće. Znači zamena za klasični računar. Pa onda posle nekog vremena primete kako im je ekran na latopu nekomforan za rad i smetaju im oni pomalo bangavo meki mali dugmići. 

Dakle, treba im neka dobra zamena za klasični desktop. E, za takve je prava stvar Intel NUC. U kućištu  dimenzija kutije za procesor, smešten je kompletan PC, koji se može postaviti na leđa klasičnog monitora ili na zid iza televizora. VESA Adapter stiže u pakovanju.  

Današnji model stiže u formi deliminčno prekonfigurisanog računara. To znači da u pakovanju dobijate kućište, matičnu ploču sa procesorom i WiFi bežičnom karticom. Tu je i odvojeni ispravljač za napajanje uređaja. Potrebno je dodati SO-DIMM RAM module i M.2SSD uređaj, prikaćiti periferije i ekran, nakon čega možete početi sa radom. 

nuc2s.jpg

U odnosu na prošli put, procesorska platforma se malo promenila. Umesto četvorojezgarnog “kafedžije”, sada je tu Comet Lake verzija Core procesora sa 6 jezgara i 12 tredova. I dalje se koristi  14nm proces izrade, sa razlikom da noviji ima veći raspon radnih frekvencija od 1.1-4.7 GHz.  

Adresira 64GB sistemske memorije i u tu svrhu su prisutna dva SO-DIMM DDR4 slota za dvokanalnu konfiguraciju RAM-a. Procesor integriše Intel UHD grafičko jezgro koje za rad odvaja deo sistemske memorije. Signal na ekran šalje preko HDMI 2.0 ili USB-C porta sa DP1.2 specifikacijama. Moguće je koristiti tri monitora istovremeno. 

Ugradili smo M.2 SSD 2280 formata u konektor povezan magistralom širine 4x PCIe putanje 3. generacije. Za svaki slučaj tu su i dva SATA 3 porta. NUC 10 generacije nudi i čitač SDXC memorijskih kartica sa UHS II podrškom. 

nuc3s.jpg

Kada je u pitanju izbor dostupnih konektora za povezivanje uređaja ovaj NUC10 nudi četirti brze USB 3.1 konekcije druge generacije, dve napred (Variety-A, Variety-C) i tri pozadi (2x Variety-A, Variety-C), obeležene plavom bojom. Tu je i dodatni mid-board USB 2.0 konektor za dva porta. Zatim 3.5mm audio konektor i 7.1 digitalni izlaz preko mDP. NUC 10 raspolaže gigabitnim Intel I219-V mrežnim kontrolerom i Intel AX201 WiFi 6 generacije sa trenutno najbržim specifikacijama bežične mrežne komunikacije na dva talasne dužine i BT 5 podrškom. Tu je i obavezni deo NUC opreme u vidu infracrvenog prijemnika.  

Na kraju spomenimo i da jedan USB-C portova stiže sa Thunderbolt 3 podrškom. 

Performanse i utisci

U pogledu rada sa klasičnim aplikacijama za obradu fotografija, konverziji  muzike i video klipova, odnosno rada u MS Jam of job paketu aplikacija, NUC 10 je brži od svog prethodnika u proseku 10-15%. Razlike ima, ali ona nije tolika da bi bila razlog da svoj postojeći, zamenite novim NUC modelom. Oni pak koji ga kupuju prvi put, primetiće da je itekako agilan i brz, dozvoljavajući čak rendering nekih manje komplikovanih statičnih kadrova i jednostavnijih animacija u blenderu i sličnim programima.

nuc4s.jpg

Reprodukcija 4K filmova je moguća zahvaljujući media akseleratoru koji je sastavni deo Intel UHD grafičkog jezgra, i hardverske podrške za dekodiranje i kodiranje: 4K i 8K,  8-bitnih i 10-bitnih H264 H.265 HEVC, kao i VP9 formata.   

Kada su u pitanju igre, Intel UHD graf jezgro se pokazalo slabim, ali malo boljim nego u slučaju sličnih rešenja na klasičnim pocket book modelima. Realnost je da je ovo u osnovi vremešna arhitektura slabija od AMD APU Radeon rešenja. Igranje je moguće i sa novijim gejming naslovima, kao što su  DOTA 2, Rocket League ili Valorant, ali na najslabijim podešavanjima, tek toliko da vas zagolica adrenalinska zavisnost gejminga.  

Prosečna potrošnja prema specifikacijama iznosi od 25W za centralni procesor, ali je istina daleko od toga jer tokom intezivnijih računskih poslova i gejminga, samo procesor povlači oko 64W električne energije. Već čujemo komentare – ma nemoguće…. Ma itekako je moguće jer zašto bi inače Intel isporučio ispravljač koji je veći od samog NUC računara sa izlaznom snagom od 120W. Temperatura je takođe veoma visoka na površini CPU jezgara i dostiže maksimum od čak 99 stepeni tokom renderinga, kada se uključuje limitator i obara frekvenciju.

nuc5s.jpg

Inače, sam uređaj na površini je blago topao, sa izmerenih 40-ak stepeni Celzijusa. Veoma je tih i na jedan metar udaljenosti emituje tek nešto preko 30dB. Grejanje i eventualna buka se zapravo kompenzuju degradiranjem performansi kroz spuštanje radnog takta. 

WIFi6 odlično radi i prilikom preuzimanja velikih instalacionih paketa sa interneta u kombinaciji rada sa jednim 802.11ac ruterom na 5GHz opsegu smo zabeležili transfer od 40MB/s koliko je maksimum našeg pretplatničkog paketa. 

Zaključak

Intel NUC 10 je i dalje jedan od najboljih mini računara. Ovog puta sa jakom verzijom extremely-štedljivog procesora i najtanjom verzijom kućišta.  Kao stvoren je da se nađe u dnevnoj sobi za rad se velikim TV-om i tako napravite svoj kućni Windows 10 orderly sistem. Isto tako je savršen za kancelarije kao klijent stanica. 

Nama se posebno svidelo prisustvo Thunderbolt 3 podrške jer omogućuje da povežete ultrabrze eksterne SSD uređaje ili čak noviji NAS storage. Bravo i za odluku da se na ovaj NUC ugrade isključivo 10Gbitni USB 3.2 portovi. Posle svih pohvala verovatno naslućujete da cena ovog NUC modela nije nimalo nežna, čak 500 evra Intel traži za ovaj barebone sistem, a treba mu dodati RAM, SSD, song i periferije. Kada sve to spakujete kako treba – cena sistema se lako penje discontinue 1000€. To je i jedini razlog zbog čega se Intel NUC koncept mini računara nije bolje primio u većem krugu korisnika.  

Međutim, oni koji imaju novca, dobiće jedan od najboljih minijaturnih PC sistema. Ostaje da vidimo šta će nam Intel pripremiti u sledećoj generaciji ovih malih, simpatičnih i vrlo vrednih računara. Na listi želja su nam još brži procesori sa manjim tranzistorima i obavezno bolji grafički procesor koji nam i najviše nedostaje. Set aside tada, Intel  NUC10i7FNK ostaje jedan od najboljih NUC računara koji možete sebi priuštiti!  

______________________________________

Prednosti: 

– Izuzetno male dimenzije 

– Dobre performanse 

– Wi-Fi 6. generacije 

– Mogućnost montaže na zid ili leđa monitora sa VESA standardom 

– Kvalitet izrade 

– Izbor brzih konekcija USB 3.2 Gen2, Thunderbolt 3, mDP 

Nedostaci: 

– Očajno spora Intel UHD grafka u igrama i GPU App 

– Treba dodati RAM i M.2 SSD 

– Visoka cena 

– Nezgrapno veliki i neodgovarajući strujni adapter

CENA: 500€

%%%%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button